Training en kennisdeling

Een training die aansluit op de belevingswereld van uw organisatie.

Op maat gemaakte trainingen en opleidingen

Bij Blue Team Intelligence bieden we op maat gemaakte opleidingen en trainingen die aansluiten op de specifieke wensen en behoeften van jouw organisatie. Of het nu gaat om het integreren van bestaand materiaal of het creëren van een volledig nieuwe aanpak, onze inhoud sluit aan bij de belevingswereld van de deelnemers.

Daarnaast bieden we kant-en-klare opleidingen en trainingen die direct inzetbaar zijn, zodat jouw organisatie snel en effectief kan leren. Onze trainingen zijn ontworpen vanuit de domeinkennis en technische expertise die we hebben. Deze vertalen we naar praktische, bruikbare kennis voor jou en jouw team.

  • Geo cursussen

    Van een basiscursus geografie en geografische producten tot aan het gebruik van remote sensing, geo-AI en Open Source Imagery voor inlichtingen. Wij bieden een breed scale aan cursussen op het gebied van geografische (inlichtingen) analyse.

  • Inlichtingen cursussen

    Wij bieden cursussen aan die jouw organisatie helpen met beter vaststellen en ontwikkelen van jullie informatie behoefte. Daarnaast leren we je hoe je vervolgens de verzameling van die informatie kunt managen.

  • Workshops

    Wij geven workshops en serious games rondom inlichtingen en geografische analyse. Daarbij focussen we op het toepassen en uitbouwen van reeds bestaande kennis. Ook creëren we bij deelnemers bewustwording over aspecten waar zij nog niet eerder mee in aanraking zijn gekomen.

Geo cursussen

Basis geo analyse (2x 4 dagen)

In deze cursus leren beginnende geografisch analisten binnen het OOV-domein en integrale samenwerkingsverbanden hoe zij gebruik kunnen maken van de geografische component bij analyses en onderzoeken, met gebruik van Geografische Informatie Systemen (GIS) en geografische data en analysemethoden. Er is bewust voor gekozen om de cursus niet te richten op het bedienen van een specifieke GIS, maar om vooral de context van de achterliggende analyses te doorgronden. De uitvoering van de analyses gebeurd wel in GIS. De voorbeelden en opdrachten sluiten daarbij aan bij het werkveld van de deelnemers.

Geo awareness (evt. met gebruik GIS) (2 dagen + evt. 1 dag GIS)

Analisten, uitvoerders en besluitvormers binnen het OOV-domein en integrale samenwerkingsverbanden leren in deze cursus welke invloed de geografische component heeft op hun werkveld: Hoe deze van invloed is in verschillende criminaliteitsvormen, maar ook hoe de geografische component bij kan dragen in onderzoeken en analyses. Er wordt ingegaan op het onderkennen van ruimtelijke trends, relaties en indicatoren.

Bij deze cursus wordt bewust geen gebruik gemaakt van een GIS, maar leren de deelnemers door gebruik van vrij beschikbare tools en speciaal ontwikkelde apps wat de geografische component hen kan brengen. Desgewenst is er wel een versie beschikbaar van de cursus waarin het gebruik van GIS ook wordt aangeleerd.

Remote Sensing (3 dagen)

De cursus remote sensing is een verdiepende cursus voor geografisch analisten binnen het OOV-domein en integrale samenwerkingsverbanden die meer willen weten over de toepassing van inwinning en analyse met sensoren vanuit de lucht of de ruimte. Er wordt uitleg gegeven over het elektromagnetisch spectrum en de mogelijkheden van het detecteren van signalen in verschillende frequenties. Aan de hand van theorie met spraakmakende use cases en praktijkopdrachten die aansluiten bij het werkveld leren de deelnemers over de meerwaarde en toepassing van Remote Sensing in hun werkveld. Hierbij wordt in de opdrachten gebruik gemaakt van GIS.

Ruimtelijke analysemodellen (2-3 dagen)

Hoe kan je binnen GIS of een notebook verschillende (geografische) analyseprocessen samenvoegen en automatiseren? Dat is de centrale vraag die wordt beantwoord in deze cursus. Door gebruik te maken van use cases en praktijkopdrachten die aansluiten bij het werkveld van de deelnemers leren geografisch analisten binnen het OOV-domein en integrale samenwerkingsverbanden hoe zij deze technieken kunnen toepassen in de praktijk.

Basis IMINT (Imagery Intelligence) (2 dagen)

Tegenwoordig is er een gigantische hoeveelheid vrij toegankelijk beeldmateriaal beschikbaar van nagenoeg de hele wereld. Analisten, uitvoerders en besluitvormers binnen het OOV-domein en integrale samenwerkingsverbanden leren in deze cursus hoe zij lucht- en satellietbeelden kunnen interpreteren. Ook wordt gekeken naar social media, die vol staat met user generated content waar veel waardevolle informatie uit te halen is. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en uitgebreide opdrachten leren deelnemers hoe zij beelden kunnen verzamelen van verschillende platforms en sensoren, om deze vervolgens gestructureerd te analyseren.

Ruimtelijke statistiek (3 dagen)

In deze cursus leren deelnemers uit het OOV-domein en integrale samenwerkingsverbanden ruimtelijke kenmerken, trends, clusteringen, relaties en afwijkingen in data te analyseren met behulp van GIS. Er is bewust voor gekozen om de cursus niet te richten op het bedienen van een specifieke GIS, maar vooral op het doorgronden van de context van de achterliggende analyses. Vervolgens wordt in GIS deze analyse uitgevoerd. De voorbeelden en opdrachten sluiten daarbij aan bij het werkveld van de deelnemers.

Rasteranalyse (3 dagen)

Naast het gestructureerd analyseren van lucht- en satellietbeelden is het ook mogelijk om op basis van ruimtelijke statistiek raster beelden te analyseren. In deze cursus leren deelnemers de benodigde technieken aan om deze vorm van analyse uit te voeren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van voorbeelden en opdrachten uit de dagelijkse praktijk van de deelnemers.

OSINT Geolocation (2 dagen)

Steeds vaker komen analisten in het OOV-domein en integrale samenwerkingsverbanden in aanraking beeldmateriaal van criminele (of daaraan gerelateerde) activiteiten. Maar hoe kan je vaststellen op welke locatie dit beeldmateriaal is opgenomen? Aan de hand van voorbeelden en opdrachten uit de praktijk leren deelnemers hoe zij gestructureerd kunnen vaststellen waar een foto of video is genomen.

Inlichtingen cursussen

Ontwikkeling informatiebehoefte (2x 4 dagen)

Het bedrijven van inlichtingen is cyclisch, en alles begint met een goede onderzoeksvraag. Maar hoe kom je van deze onderzoeksvraag tot een gedegen onderzoek? Hoe kun je, in een wereld waarbij veel voor je verborgen blijft, toch de juiste dingen waarnemen om iets zinnigs te zeggen over je onderzoek of casus?

In deze cursus bieden we handvaten in een gestructureerd model om van een onderzoeksvraag tot een verzamel- en analyseplan te komen. Hoe bouw ik een goed theoretisch model? Welke scenario’s ontwikkel ik en wat moet ik zien om te weten welk scenario zich afspeelt?

Hierbij maken we gebruik van use cases en opdrachten die aansluiten op het werkveld van de deelnemers, zodat de geleerde lessen direct in de praktijk toepasbaar zijn.

Informatie- en verzamelmanagement (duur in overleg)

Om te voorzien in een informatiebehoefte is het logischerwijs belangrijk om informatie te verzamelen en te borgen. Wie verzamelt welke informatie? Wanneer hebben we welk puzzelstukje nodig? Maar ook: wanneer is een stukje informatie niet meer relevant of bruikbaar, waardoor het niet meer verzamelt hoeft te worden?

Tijdens de cursus informatie- en verzamelmanagement duiken we de diepte in op beide pijlers. We bekijken hoe je een gedegen verzamelplan kan maken, welke randvoorwaarden daarbij ingeregeld moeten zijn en hoe je track kunt houden op de binnenkomende informatie. Daarnaast leren we je hoe je er voor zorgt dat de informatie die je nodig hebt daadwerkelijk verzameld wordt.

Workshops

Waar kan ze zijn?

In deze workshop kruip je in de huid van een geografisch analist van het Veteranen Search Team, de stichting die in samenwerking met de politie zoekt naar vermiste personen. In een race tegen de klok probeer je in een intuïtieve app, op basis van binnengekomen informatie, een gebied aan te wijzen waar de grootste kans is dat een vermiste persoon zich bevindt.

Geografische syndru indicatoren

De bijdrage die de relatie tussen geografische indicatoren kan geven aan het onderkennen van ondermijning en criminaliteit staat in deze workshop centraal. Aan de hand van papieren kaarten en luchtfoto’s identificeren de deelnemers geografische indicatoren van syndru-labs en tekenen zij deze in. Door de verschillende datalagen bij elkaar te brengen ontstaat een beeld met verdachte locaties.

Waar is het lab?

Het tegengaan van ondermijning is een samenspel tussen onderzoek en controle. In deze workshop ervaren deelnemers hoe het is om op basis van beperkte informatie een controle van een locatie voor te bereiden. Welke informatie hebben we nodig, wat moeten we meegeven aan de handhavers die gaan controleren?

Vervolgens voeren ze die controle ook daadwerkelijk uit. Waar let je op bij een controle? Welke informatie moet je borgen en hoe doe je dat op zo’n manier dat de analist de juiste informatie in handen krijgt?

Battle for Biddinghuizen

In deze workshop – ontwikkeld in samenwerking met de NIA – duiken deelnemers in de vete tussen twee concurrerende installatiebedrijven in Biddinghuizen. Aan de hand van de casus gaan deelnemers aan de slag met toekomstgericht scenario bouwen en alles wat daar bij komt kijken.

Samenwerking National Intel Academy

Logo NIABlue Team Intelligence werkt samen met de National Intel Academy. Ben je op zoek naar meer opleidingen op het gebied van inlichtingen? Kijk dan vooral eens naar het aanbod van de NIA.

Een training op maat gemaakt voor jouw organisatie?

‘’Bas heeft verschillende casussen ontwikkeld waar wij tijdens een opleidingstraject dankbaar gebruik van maken. Naast inhoudelijke kennis heeft Bas ook de kunde om dit goed over te brengen op de groep en daarmee onze klanten te inspireren.’’
Katinka Kamerman en Jacco Zwijnenburg Esri Nederland

Laten we samen de informatiebehoefte in kaart brengen.

Ontdek welke training het beste bij jouw organisatie past.